Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2015

TOTURIAL : EXCHANGE LINK YANG SUPERB

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum semua.. lama dah tak post tutorial for this blog. sorry my log. sedikit busy. settle my homework :)
baik. harini nak share pasal exchange link yang superb tu.. alah. yang korang just need to enter your name and url/website then, korang exchange link tu. okay. first of all.
1. korang pergi laman web Mister Linky dulu.
2.tekan mister linky's widget.
3.tekan register.
4. sign up dulu..
5. then, log in balik .. then. tekan wizard. choose for blogger.
6. then choose originl auto-linkies. kotak second bawah paling kiri.
7.then, tkan generate codes..
8. korang copycats and then paste on your page .. if yang ada letak affies tu boleh lah tukar dengan this widget.
8. preview. jadi and save :)
simple you all.
lets try.  saya sudah. anda bila ? :D
BY; MushyZaini

Tutorial : Letak Countdown Day

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalamualaikum semua..
Harini saya nak ajar on how nak letak countdown day like mine.
macam saya sendiri, saya letak countdown SPM 2016.
so, lets get yours guys.

Follow this step yea ?
jangan terlepas satu pun okay :)
okay .

 1. korang bukak dulu laman web ini. Countdown

2. korang tengok dekat bahagian My Countdown .

3. Then korang boleh pilih lah sama ada for your Exams, or Birthday or others.

4. Next korang pilih lah countdown widget mana yang berkenan di hati.

5. Next, tekan dekat get the Exam countdown widget . and customize yours.

6. bila dah settle. korang tengok tepi belah kiri. ada code dia. korang tekan Click Here to Import Your Widget. and then , korang copy and paste lah code itu di bahagian sidebar blog korang.

7. preview dulu. and then save.

itu aja :)

Tutorial : Letak Kotak Scroll Box Dalam Entry

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum .. harini saya nak share one of tutorial .. tutorial on how nak buat scroll box in your entry.
1. korang bukak new post.
2. Tulis korang punya Muqaddimah.
3. Tekan HTML dekat tepi kotak Compose tu.
4. Copy code dibawah


<center><div style="background-color: white; border: 1px solid rgb(204, 204, 204); height: 80px; overflow: auto; padding: 5px; width: 500px;"> letak teks atau link code anda di sini</div></center>
5. pastekan dibawah korang punya muqaddimah in your HTML. 
6. bila dah pastekan korang boleh lah exchange word "letak teks atau link code anda di sini" dengan word or codes korang .. 
p/s : warna   tu korang boleh ubah mengikut kesesuaian yang korang mahu. 

Thanks.

Credit to : Encik Anon

Tutorial : Letak You've Been Here For _ Times

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalamualaikum semua. Harini saya nak share tutorial from Leya . best je macam yang I punya. Hehe.  boleh guna for old template or blogskin users. don't worry.
1. korang pergi dekat Template. Then, Ctrl+F . dan cari About Me. ( but korang still boleh letak dekat mana-mana yang korang nak, like me, dekat atas About Me.) 2. Copy code di bawah. dan pastekan di atas About Me. 
<SCRIPT>
function GetCookie (name) {
var arg = name + "=";
var alen = arg.length;
var clen = document.cookie.length;
var i = 0;
while (i < clen) {
var j = i + alen;
if (document.cookie.substring(i, j) == arg)
return getCookieVal (j);
i = document.cookie.indexOf(" ", i) + 1;
if (i == 0) break;
}
return null;
}
function SetCookie (name, value) {
var argv = SetCookie.arguments;
var argc = SetCookie.arguments.length;
var expires = (argc > 2) ? argv[2] : null;
var path = (argc > 3) ? argv[3] : null;
var domain = (argc > 4) ? argv[4] : null;
var secure = (argc > 5…

Tutorial : Letak button Blogr di blog

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalamualaikum. Harini saya nak share cara untuk letak button Blogr Follow this step gais..
1. register this first..  blogr.my

2. then, tekan tetapan. tekan Kemaskini Blog.

3. Then, letak URL Blog di pautan.

4. Copy lah HTML di bawah itu di sidebar blog korang :)

5. nak lagi cantik letak di ruangan about me .

6. Thats All.